Portfolio

Gesloten Distributie Systeem als oplossing voor netcongestie

In opdracht van een middelgrote gemeente werk ik samen met een bedrijventerrein aan een gesloten distributiesysteem voor elektriciteit. Dit gaat gekoppeld worden met een zonnepark en accu’s, zodat de netcongestie op het terrein op duurzame manier opgelost kan worden.

Lesgeven over Collectieve warmte

Bij Stichting PHOE geef ik regulier les over warmtenetten. Een compleet dagdeel binnen de cursus gaat over alle facetten van warmtenetten.

Leerwerktraject energie-ambtenaren

Samen met bureau OnzeJoost, dat detacheert, werft, selecteert en opleidt, heb ik een programma ontwikkeld om zij-instromers te leiden tot energie-ambtenaren.

Participatie rondom windturbines

Vanuit de RES-sen zijn op diverse locaties wind en zon voorgesteld. Niet overal is het proces rondom participatie vlot verlopen. Voor een gemeente ben ik aan de slag gegaan met oplossingen naar de toekomst. Vanwege het Nevele-arrest bevindt concentreert het zich nu op de kleinere windturbines.

Datacenters

Met meerdere datacenters ben ik in gesprek over de mogelijkheden om de restwarmte van datacenters uit te koppelen naar warmtenetten. Dit bevindt zich in 2 compleet verschillende denkwerelden, waarbij het overbruggen van de kloof de grootste uitdaging is. Ik voer graag deze discussie met oa mijn kennis van de warmte/energiewereld

In mijn periode als ambtenaar van Almere:
Warmtevisie en beleid
In 2017 hadden we onze Warmtevisie al klaar als een van de eerste gemeenten in het land.
Op de pagina Artikelen zie je een uitgebreider overzicht met links naar diverse projecten die ik aangejaagd of uitgevoerd heb.

Geothermie
In 2016 ben ik gestart met het project ultradiepe geothermie voor Almere en Diemen. Dit is inmiddels uitgemond in een samenwerking met Vattenfall en HVC, waarmee we in september 2020 de aanvraag voor een opsporingsvergunning hebben gedaan. Inmiddels zijn de vervolgstappen via SCAN uitgevoerd en wordt verder gewerkt aan wetenschappelijke boringen door EBN.

Floriade
De Floriade (het evenement in zomer 2022) wordt nu omgezet in woonwijk Hortus. In 2016 ben ik daar begonnen met de stappen om deze toekomstige wijk te voorzien van aquathermie. Dit langlopend traject is nu voltooid: de nieuwe woonwijk is uitgevoerd met een smart thermal grid is waarbij bodem en oppervlaktewater samen de bronnen vormen.

Zonnewarmte
Graag werk ik ook samen met kennisinstellingen zoals Windesheim en TNO. Resultaat hiervan is bijv de warmtewingevel, waarmee via een gepatenteerde coating van AkzoNobel nu een sporthal voorzien wordt van zonnewarmte.