Wat kan ik voor je doen?

Zoals in mijn portfolio zichtbaar ben ik breed inzetbaar als het gaat om energie.

Het begint meestal met een vraag, bijvoorbeeld:

  • Hoe los ik mijn netcongestie op?
  • Met welke techniek haal ik de woning van het gas?
  • Hoe kom ik aan meer personeel?

Bij al deze vragen zie ik dat de meeste mensen in een reflex reageren:
Netcongestie? Dus ik wil meer kabels en meer stroom

Huizen van het gas: Ik ga warmtepompen plaatsen

Tekort aan mensen: ik ga adverteren.

Maar iedereen wil meer kabels, iedereen wil meer mensen. Meer warmtepompen, vraagt nog meer stroom. En meer monteurs en meer mensen. Het resultaat is dat we met elkaar concurreren.

Binnen een overheid kun je dit vraagstuk ook heel anders benaderen:

De meeste beleidsambtenaren en bestuurders weten heel veel van hun stad/dorp en hun inwoners. Door je kennisontwikkeling te richten op de zittende mensen bereik je dat de mensen die beleid moeten maken en besluiten moeten nemen de juiste achtergrondkennis opbouwen. Het resultaat hiervan is dat ze ook in de komende jaren hierop kunnen voortbouwen. Daarmee versterk je de kennis binnen het eigen ambtelijk apparaat. Aangezien ambtenaren heel honkvast zijn, is investeren in kennis van je eigen ambtenaren een investering in de lange termijn. We zijn nog wel 30 jaar bezig met de energietransitie.

“Geef een mens een vis, en hij heeft 1 avond te eten. Leer hem vissen, en hij heeft een leven lang te eten”.

Ik denk graag om. Ik maak het plan passend bij de gemeente, mede op basis van politieke wensen en samenstelling van de gemeente.  In een gesprek ontdekken we waar de behoefte ligt en wat ik denk dat de slimste route is. Op basis daarvan formuleren we dan de opdracht.

Wat je ook zeker van me krijgt, zijn eerlijke antwoorden over haalbaarheid van wensen of plannen. Niet alles kan overal en dat vertel ik het liefst zo vroeg mogelijk.